Geschiedenis Huibers & Jarring

Huibers & Jarring Architecten is - vanaf 1984 - een voortzetting van het toenmalige bureau van architect J.W.H. Jarring. Laatstgenoemd bureau was vanaf 1946 met name actief in de wederopbouw van boerderijen en seriewoningen en later zeer actief in de zorgsector. Projecten in deze sector – met name in de psychiatrie en ouderenzorg - werden gerealiseerd door heel Nederland.

Architect J. W. H. Jarring overleed in 2000 in de leeftijd van 87 jaar.

Vanaf 1984 tot op heden is de leiding in handen van architect Ir Johan Huibers en werkt het bureau aan een grote diversiteit van opdrachten waarin ook de zorgsector nog steeds sterk vertegenwoordigd is. De bureaunaam is tot op de dag van vandaag aan beide architecten ontleend.

Geschiedenis Sigarenfabriek

Wij werken vanuit een uniek en monumentaal pand; een voormalige Sigarenfabriek.

Gebroeders Jochem en Marinus Van Schuppen, geboren en getogen in Veenendaal zijn in de 19e eeuw samen een Tabak- en Sigarenfabriek begonnen en vestigden zich, na in 1887 gestart te zijn aan de Markt, in 1913 aan de Kerkewijk. Hier fabriceerde men sigaren onder het merk Ritmeester.

Doordat de gebroeders in een later stadium zelf een ‘’moderne’’ technologie in hun fabriek hebben ontwikkeld, zijn zij succesvol geworden. Niet langer werden sigaren handmatig  vervaardigd, maar machinaal. Hierdoor kon een relatief goedkope sigaar van hoge kwaliteit aangeboden worden. Het succes was zo groot dat de werknemersaantallen stegen van 325 naar 1.700. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel mensen overgenomen uit de kwijnende wolindustrie. Helaas zakte de sigarenindustrie in de jaren '70 weg; kwam de Ritmeester in 1989 in handen van het Zwitserse tabaksconcern Burger Söhne en sloot de fabriek in 2006 uiteindelijk zijn deuren. Zo kwam er uiteindelijk een einde aan de Veenendaalse sigarenindustrie. De productie werd vanaf dat moment in Duitsland voortgezet.

Het huidige 'terrein - genaamd 'Ritmeesterkwartier' -  omvat naast het monumentale kantoordeel (eigendom Huibers & Jarring) tevens het voormalige personeelsrestaurant, de rookkamer en de fabriekshallen met zijn kenmerkende sheddaken. Plannen zijn in voorbereiding om hieraan een nieuwe ontwikkeling en bestemming te geven.

Kijk voor meer informatie over de Sigarenfabriek op de Facebookpagina.

 

 

 

Sigarenfabriek 2020